Boligen på Smestad i Oslo er bygget i 1932, og ble utbedret med etterisolering, ny kledning og nye vinduer i 2002. Da måtte Wilsher også velge oppvarming, og dro på boligmesse for inspirasjon.
– Varmepumper hadde akkurat kommet, men jeg kjente absolutt ingen som hadde det, forteller hun. Tvert imot var det stor skepsis i bekjentskapskretsen, og påstander om at det var bortkastede penger på noe som ikke ville holde.
– Denne har ruslet og gått, og gjort teoriene deres til skamme, poengterer Wilsher.
Flink med vedlikehold
– Varmepumpen her går fortsatt som den skal, bekrefter servicetekniker Jan Christer Uthus fra ABK Qviller, den norske importøren av Toshiba varmepumper, etter å ha sjekket den nøye både inne og ute. Han berømmer Wilsher for å være flink med vedlikeholdet; det er tydelig at filtrene i innedelene renses regelmessig.
– Jeg klatrer ikke opp hver måned, men jeg gjør det nok i hvert fall to-tre ganger i løpet av sesongen, forteller Wilsher.
– Det har du mye igjen for, mener Uthus.
Kjempelettvint
Wilsher valgte å få installert to innedeler til sin luft-luft-varmepumpe: En i stuen og en på soverommet, som er uten kjeller og lett blir gulvkaldt. Er det veldig kaldt der, liker Wilsher å sette på varmepumpen for å varme opp soverommet litt før hun legger seg.
– Det er kjempelettvint, og utrolig hvor fort det tar tak og varmer opp. Det er mye raskere enn en vanlig panelovn, sier hun. Om natta bruker hun ikke varmepumpen på soverommet; da er det godt å slippe den.
Bedre komfort
Wilsher blir ofte spurt om hvor mye hun har spart med varmepumpen.
– Det er umulig å si, for jeg har ikke noen før-tall som er sammenlignbare med dette, poengterer hun. Dessuten – og det er vel så viktig – er komforten i huset en helt annen.
– Før var det alltid kalde soner her, for eksempel i gangen. Når dørene står åpne ut dit, blir den også varm. Jeg føler ikke at jeg går ut i sånne iskalde soner som det ofte er i gamle hus, poengterer Wilsher. Hun er ikke i tvil om hva hun vil gjøre når varmepumpen en dag må gi tapt.
– Da blir det ny varmepumpe!
Har trolig spart ca. 90 000 kWh
Uten energimålinger er det ikke mulig å fastslå hvor mye energi Wilsher har spart med sin varmepumpe. – Men det er mulig å anslå ut fra hvor mye en varmepumpe fra samme tidsperiode i gjennomsnitt sparer, sier Morten Solsem, fagsjef varmepumper i ABK-Qviller som importerer Toshiba varmepumper.
Ifølge en evaluering Nord-Trøndelagsforskning gjennomførte for Enova i 2005, sparte husholdninger med to voksne i gjennomsnitt 5320 kWh årlig etter å ha installert luft-luft-varmepumpe. For Wilsher sin del betyr det at hun har spart ca. 90 000 kWh med varmepumpen – så langt.