Hvor mye varme du trenger i boligen din, avhenger blant annet av hvor stor den er, hvor kaldt det er ute, hvor godt isolert boligen er og hvor varmt du vil ha det inne.
– I løpet av et år vil en luft-luft varmepumpe tilpasset nordisk klima normalt gi tre til fire ganger så mye varme som hva den bruker av strøm, opplyser Morten Solsem, fagsjef varmepumper hos Toshiba-importør ABK-Qviller.
Sammenlignet med strømforbruket til panelovner eller elektriske varmekabler betyr det at du sparer opptil 75% av strømforbruket til oppvarming.
Årlig strømforbruk for luft-luft varmepumpe
Men hvor mye blir dette i praksis for deg som skal betale strømregningen? Regningen viser forbruket i kilowatt-timer, kWt eller kWh.
– Årlig forbruk for luft-luft varmepumpe i en gjennomsnittlig enebolig ligger mellom 3 000 og 4 000 kWh, forteller Solsem. Merk at dette er i gjennomsnitt. For større boliger blir det høyere. Det samme gjelder hvis du vil ha det ekstra varmt inne.
Hvordan du bruker varmepumpen påvirker strømforbruket.
En luft-luft varmepumpe kan dekke 60% eller mer av varmebehovet
Hvor kommer disse tallene fra? En gjennomsnittlig norsk bolig på 120 m2 bruker ca 14 800 kWh på oppvarming i året, ifølge tall fra Enova. En luft-luft varmepumpe kan ofte dekke 60% eller mer av dette behovet. Det forutsetter at du har en åpen planløsning slik at varmepumpen kan forsyne varme til en stor del av boligen, og at varmepumpen er kraftig nok til også å dekke det meste av behovet når det er kaldt ute.
- Dekker den 60% av behovet, skal varmepumpen levere snaut 9 000 kWh varme til boligen.
- Hvis varmepumpen gir tre ganger så mye varme som hva den bruker av strøm i løpet av et år, blir strømforbruket til varmepumpen ca. 3 000 kWh i året.
Større forbruk betyr mer spart
I dette eksempelet vil luft-luft varmepumpen spare 6 000 kWh hvert år sammenlignet med strømforbruk med elektriske panelovner eller varmekabler.
– Det er ikke uvanlig at luft-luft varmepumper kan dekke en større andel av varmebehovet fordi de sprer varmen effektivt. Da blir årlig forbruk høyere – men samtidig sparer du mer, poengterer Solsem. Klarer varmepumpen å dekke så mye som 80%, bruker den snaut 4 000 kWh i året. Da sparer den 7 850 kWh i året sammenlignet med panelovner eller varmekabler.
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe i timen?
Prisen på strøm kan variere mye i løpet av året, og i løpet av døgnet. Når prisen er ekstra høy, kan det være interessant å se på hva som bruker strøm i boligen din. Hvor mye strømforbruk kan varmepumpen stå for?
– For våre vanligste modeller varierer effektbehovet mellom ca. 200 W og 2 000 W, det vil si 0,2 til 2 kWh forbruk i timen, forteller Solsem.
Hvor mye strøm bruker varmepumpen per døgn?
Hvor mye strøm en varmepumpe bruker, kommer blant annet an på hvor godt isolert boligen din er og hvor varmt du liker å ha det inne.
– Hvis det er kaldt nok ute og boligen har behov for varme, vil den gå på maks effekt. Men det vil variere hele tiden. Om det er skikkelig kaldt på natten, er det ofte litt mildere på dagen, påpeker Solsem. Hvis varmepumpen går for fullt nesten hele døgnet, kan den bruke opp mot 48 kW i døgnet. Det går litt mindre strøm når den avrimer.
– På ekstra kalde dager kan det være behov for annen varme i tillegg, for å få komforten du ønsker. Hvis du har et par panelovner som slår seg på for fullt, bruker de gjerne like mye strøm, eller mer, enn varmepumpen understreker Solsem.
Mye å spare selv på ekstra kalde dager
I motsetning til varmepumper, bruker panelovner like mye strøm som varmen de avgir. Dette gjelder også på ekstra kalde dager.
– Selv når det er riktig kaldt ute, vil varmepumper tilpasset nordisk klima fortsatt gi over dobbelt så mye varme som det de bruker av strøm, poengterer Solsem. Dermed sparer du over 50% sammenlignet med panelovner på ekstra kalde dager.
En varmepumpe kan dekke det meste av behovet
Velger du en varmepumpe med høy avgitt effekt som er tilpasset behovet i boligen din, kan den normalt dekke det meste av varmebehovet uten at panelovner må hjelpe til.
– Vil du spare mest mulig strøm, er det best å unngå å måtte skru på panelovnene, påpeker Solsem.
Snakk med en av våre autoriserte forhandlere, så får du hjelp til å finne varmepumpen som dekker boligens varmebehov.
Hvor mye kan jeg redusere strømforbruket ved å ha det kaldere?
Hvis du er opptatt av å redusere strømforbruket når prisen er ekstra høy, kan du vurdere å senke innetemperaturen noen grader.
– En vanlig tommelfingerregel er at for hver grad du senker temperaturen, sparer du 5% strøm. Men med varmepumpe sparer du ikke like mange kWh eller kroner, fordi varmepumpen bruker mindre strøm, poengterer Solsem.
Hvis du senker innetemperaturen fra 23 til 21 grader, sparer du 10% til oppvarming. For den gjennomsnittlige eneboligen beskrevet over, blir det 900 kWh i året. Varmepumpen trenger bare en tredel av dette i strøm for å levere nok varme.
– Altså sparer du 300 kWh i løpet av et år, oppsummerer Solsem.
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe i gjennomsnitt? Fra 3 000 til 4 000 kWh for vanlige boliger.
La varmepumpen gå mest mulig jevnt
Hvor mye penger du sparer per kWh kan variere mye i løpet av et år.
I perioder med ekstreme strømpriser kan det være fornuftig å senke temperaturen litt, hvis du gjør det over tid. Det er ikke en god idé å sette temperaturen mye opp og ned; da klarer ikke varmepumpen å være like effektiv.
– Men kan du senke temperaturen til 21 grader over en lengre periode med høye priser, er det enkelt og du bruker mindre strøm, sier Solsem.
Har du en væske-vann varmepumpe eller luft-vann-varmepumpe, så kan strømforbruket bli noe høyere. Årsaken er at slike varmepumper leverer både romvarme og varmtvann. De er likevel vel verdt investeringen, og er gjerne nedbetalt etter noen år.