Varmepumper er mer avanserte enn andre elektriske apparater som bare kan skrus opp og kobles til strøm. Varmepumper består av en innedel og en utedel som er koblet sammen med rør hvor det sirkulerer en gass. I tillegg er det en signalkabel mellom de to delene, og et dreneringsrør.
Gassen i varmepumpene kan skade miljøet hvis den lekker ut, og en riktig montert varmepumpe er lekkasjetett. Derfor stiller myndighetene strenge krav til kompetanse for alle som monterer varmepumper; de må ha gyldig F-gass-sertifikat.
Gode råd fra forhandlere om montering
Riktig kunnskap er også viktig for at du skal få mest mulig ut av en varmepumpe i din bolig. Autoriserte Toshiba-forhandlere gir deg gode råd om:
- Hvor innedelen skal plasseres for å utnytte varmen best mulig.
- Hvor utedelen bør stå for å være mest mulig skjermet for vær og vind, og for å gi minst mulig sjenerende lyd. For eksempel bør den aldri stå rett ved eller rett under soverom.
- Hvordan sørge for at vann fra avriming ledes riktig vekk.
- Varmepumper skal kobles til en egen 16 A kurs. Toshiba-forhandleren kan hjelpe deg med å sjekke om boligen din har det fra før.
Dette skjer innendørs:
- Plassering: montøren måler opp og fester en installasjonsplate der dere har blitt enige om at innedelen skal stå.
- Boring av hull: montøren borer hull i ytterveggen, litt på skrå nedover. Da vil kondensvann renne ut hvis du bruker varmepumpen til aircondition. Alle Toshibas varmepumper kan brukes som aircondition.
- Klargjøre for sammenkobling: kobberrør, signalkabel og dreneringsrør teipes sammen, føres ut gjennom veggen og tettes for å unngå luftlekkasjer.
- Nå kan innedelen festes til installasjonsplaten på veggen. Se også informasjon på varmepumpeinfo.no (ekstern lenke).
Varmepumpemontør Einar Jurs fra Nek AS
Dette skjer utendørs:
- Montering av utedel: utedelen blir montert der dere har blitt enige om på forhånd. Den bør stå minst en halv meter over bakken for å unngå at snø og is kommer opp til utedelen, og festes til grunnmuren med braketter eller til et egnet bakkestativ. Installatøren bør alltid bruke vibrasjonsdempere.
- Sammenkobling og testing: rør og kabel fra innedelen kobles sammen med utedelen. Så fylles rørene med gass, og installatøren tester at det ikke er noen gasslekkasjer i varmepumpen. Også dreneringsrøret må testes for å sikre at vann fra innedelen renner ut slik det skal. Rør og kabler bør beskyttes mot vær og vind bak plastkanaler.
- Strøm: varmepumpen skal kobles til en jordet kurs med egen jordfeilautomat (jordfeilbryter). Nå kan installatøren slå på varmepumpen og teste at den fungerer slik den skal.
- Varmepumpehus eller varmepumpetak: ønsker du ekstra beskyttelse av utedelen, kan du velge å montere et varmepumpehus eller varmepumpetak. Foruten å beskytte utedelen mot snø og regn, kan dette også gi en penere fasade.
Når varmepumpen er ferdig montert, får du opplæring i hvordan du bruker den.
Vanligvis tar selve monteringen omtrent en halv dag, men det kan ta lengre tid dersom forholdene er krevende hvis for eksempel boligen har murvegger, eller hvis installatøren må bruke stillas når utedelen skal monteres, osv.
Hva koster en varmepumpe montering?
Mange lurer på hva det koster å få montert en varmepumpe. Det er ikke så enkelt å svare på, siden det avhenger av en del faktorer. Men en standard montering for en luft-luft varmepumpe med én innedel koster normalt rundt 5 500 kroner, og ca 9 000 kroner for en montering med to innedeler. Når du bestiller en uforpliktende befaring, vil montøren kunne gi deg et eksakt pristilbud etter å ha vært hjemme hos deg.