En luft-luft varmepumpe er et godt alternativ til ren elektrisk oppvarming med panelovner eller varmekabler. Boligen din bruker ikke mindre energi i form av varme, men varmepumpa bruker mindre strøm for å holde ønsket temperatur inne.
En jevn temperatur gir best økonomisk drift av varmepumpen.
– Hvor mye du sparer, kommer an på hvordan du velger å bruke varmepumpen. Noen tar ut litt av gevinsten med varmepumpe i form av høyere innetemperatur, eller ved å varme opp en større del av boligen enn før, forteller Morten Solsem, fagsjef for varmepumper, hos Toshiba-importør ABK-Qviller.
Sørg for mest mulig jevn temperatur
Normal innetemperatur ligger et sted rundt 22 grader.
– Det beste du kan gjøre for at varmepumpen skal gå mest mulig økonomisk, er å stille inn ønsket temperatur, og så holde jevn temperatur. Luft-luft varmepumper fungerer mest effektivt når de får gå jevnt og trutt, og med så lav belastning som mulig, forklarer Solsem.
Selv på skikkelig kalde dager gir en varmepumpe mye varme, men den må jobbe hardere for varmen.
La varmepumpen gå og gå
Derfor er det ingen god idé å slå av varmepumpen helt av. La den gå hele tiden, også på natta.
– Du kan senke temperaturen noen grader på natta, men da må varmepumpen jobbe hardere når den starter opp igjen. Effektiviteten blir lavere, og ofte er strømprisen høyere enn om natta, så du sparer ikke så mye, poengterer Solsem.
Rengjør filtre
For deg med varmepumpe og husdyr, så kan det være lurt å rense filteret en gang i måneden.
Innedelen på varmepumper har filtre som skal fange opp støv og partikler fra lufta i boligen din.
– Pass på å rengjøre filtrene i innedelen jevnlig, gjerne en gang i måneden, ellers vil de gå tette. Og det er som tette luftveier: da sliter varmepumpen. Den vil gi lavere varmeeffekt og bruke mer strøm, poengterer Solsem.
Pass på auto-knappen
De fleste luft-luft-varmepumper har tre driftsmoduser: "Varme", "Kjøling" og "Auto". Det er disse modusene som styrer om varmepumpen skal varme eller kjøle ned boligen. De delene av året boligen din trenger varme, bør du sette den i varme-modus.
– Styr unna auto-knappen for driftsmodus. Hvis varmepumpen står på auto, risikerer du at den begynner å kjøle hvis du fyrer i peisen, forklarer Solsem. Tilsvarende bør du velge kjølemodus hvis du bruker varmepumpen til å kjøle om sommeren.
Varmepumpen har to autoknapper: En for driftsmodus og en for viftehastighet.
– Det er to helt forskjellige funksjoner, poengterer Solsem.
Høy viftehastighet gir effektiv drift
Viftehastighet påvirker også effektiviteten. Velger du auto for viftehastighet, gir det vanligvis ganske lav luftmengde – og dårligere effektivitet enn med høy.
– Jo mer luft som sirkulerer over varmeveksleren i innedelen, desto mer effektivt fungerer varmepumpen, forklarer Solsem. Hvis du er opptatt av å bruke varmepumpen mest mulig økonomisk, bør du derfor stille viftehastigheten ganske høyt.
– Ulempen er naturligvis litt høyere lyd, og det kan gi følelse av trekk. Det kommer an på hvor innedelen er plassert, og hvordan luftspjeldene er justert. Som regel er det likevel uproblematisk å øke viftehastigheten; spesielt om natta og når du er borte, sier Solsem.
Bruk peisfunksjon hvis du fyrer med ved
Flere av våre modeller har en egen peisfunksjon som sikrer mest mulig økonomisk drift når du fyrer i peisen.
– Viften i varmepumpen kan bidra til å spre varme fra fyringen effektivt. Da får du jevn temperatur i hele rommet uten at varmepumpen leverer varme, poengterer Solsem.
På ekstra kalde dager kan varmepumpe kombinert med peis være mest økonomisk.
Sørg for jevnlig service
Du kan gjøre jevnlig vedlikehold selv, men innimellom trenger en varmepumpe service som bør gjøres av faghandler.
– Blant annet er dette viktig for å sikre at den fungerer mest mulig effektivt, og for å rengjøre varmeveksleren og viftetrommelen i innedelen. Da opprettholder du varmepumpens ytelse, forklarer Solsem. Dessuten er det bra for levetiden.
– En godt vedlikeholdt varmepumpe som får jevnlig ettersyn og service kan fint holde i 15 år eller mer, opplyser Solsem.
Jevnlig service, utført av en autorisert montør, er viktig for at varmepumpen skal være mest mulig effektiv og ha lang levetid.
Pass på at utedelen holdes fri for snø
Utedelen på en varmepumpe trenger fri passasje for luftstrømmer. I skikkelig vintervær med snø og vind kan snø pakke seg rundt utedelen. Et varmepumpehus gir god beskyttelse, men er ingen garanti mot snøføyk.
Effektiv kjøling
Når temperaturen i boligen din nærmer seg 30 grader, kan du bruke varmepumpen din til å kjøle for å få ønsket temperatur.
– Varmepumper kjøler veldig effektivt fordi det er liten forskjell på temperaturen ute og inne. Du bør likevel tenke gjennom hvor kjølig du trenger å ha det inne. Når det er sommer og skikkelig varmt ute, går vi gjerne lett kledd slik at vi ikke trenger å kjøle helt ned til 21 grader inne, poengterer Solsem.
Har du spørsmål om din eksisterende varmepumpe, eller kanskje du vurderer en ny? Da må du ikke nøle med å ta kontakt med en av våre autoriserte forhandlere over hele landet!