Høy standard krever smartere løsninger
For mange er hytta et fristed, enten det handler om å koble av i helgene eller bruke hytta som kontor i hverdagen. Standarden på norske hytter har økt betraktelig de siste tiårene, og det gjør at strømforbruket også har skutt i været. Ifølge Statistisk sentralbyrå steg strømforbruket i hytter og fritidshus fra 0,7 TWh i 1993 til 2,3 TWh i 2016 – og forbruket har trolig økt ytterligere siden den gang.
Moderne hytter kan bruke mye strøm på oppvarming, badstu, varmtvann, basseng osv.
Når skillet mellom bolig og hytte minker, er det ikke rart at vi liker å bruke mye tid på hytta. Vi nordmenn er glade i komfort, så gulvvarme, badstue, elektriske panelovner, basseng og varmtannstank er ikke uvanlig å ha på hytta lenger. I tillegg er mange nødt til å holde hytta varm selv når de ikke er til stede for å unngå frosne rør. Da er det ingen overraskelse om strømregningene blir en stor utgiftspost. Mange gruer seg derfor til den kalde årstiden, men heldigvis finnes det noen tiltak du kan gjøre for å kutte strømutgiftene på hytta.
Spar strøm med varmepumpe
En luft-luft varmepumpe kan redusere strømforbruket som brukes til oppvarming betraktelig. Varmepumpen leverer opptil fem ganger mer kilowatt (kW) warme enn det den bruker i strøm. Dette kan bety store besparelser, særlig for deg med hytte uten strømstøtteordning. Mange har allerede oppdaget fordelene ved å ha en varmepumpe hjemme, og det er absolutt ingenting i veien for å investere i en til hytta også.
Toppmodellen Toshiba Ask glir rett inn interiøret på denne hytta!
Hvis vi tar utgangspunkt i et gjennomsnittlig strømforbruk på 16 000 kWh, kan det bety en besparelse på rundt 9 600 kroner i året med en gjennomsnittlig strømpris på 2 kroner per kWh inkludert nettleie og strømstøtte fratrukket. Med høye strømpriser i enkelte deler av landet kan besparelsene bli enda større, og varmepumpen vil være nedbetalt på få år.
For hytter finnes det foreløpig ingen strømstøtte, med mindre du bor der fast. Den nye ordningen "Norgespris" er foreslått å inkludere fritidsboliger, men det er ennå usikkert om og hvordan den blir innført.
- Les mer om Norgespris på Norges Hytteforbund sine nettsider
- Endring i strømstøtten til husholdninger som bor fast i fritidsbolig
Få tilbud på varmepumpe på hytta
Det er mange fordeler med varmepumpe på hytta
Med en varmepumpe installert, kan du komme frem til en ferdig oppvarmet hytte.
Vedlikeholdsvarme: Hyttas beste venn
En av de smarteste funksjonene en varmepumpe kan ha, er vedlikeholdsvarme. Dette er en funksjon som holder temperaturen i hytta mellom 5 og 13 °C, selv når du ikke er der. Det betyr at du slipper å bekymre deg for frostskader eller frosne rør når hytta står tom. Og det beste av alt? Varmepumpen bruker minimalt med strøm i dette moduset. Perfekt for å bevare hytta gjennom kalde vintermåneder!
Den konstante temperaturen vil bevare hyttas bygningskropp, og du slipper å bekymre deg for frost og frosne rør. Du tenker kanskje ikke så mye over det på sommerhalvåret, men på vinterhalvåret er det en kjempesmart løsning – spesielt for hytter i kalde landsdeler.
Styr varmepumpen fra mobilen
Våren nyeste varmepumpe-modeller har innebygget wifi, noe som gjør det veldig enkelt å stille temperaturen fra mobilen før du reiser ut til hytta. Da slipper du å komme frem til en iskald hytte, og du kan heller nyte den deilige temperaturen med en gang du kommer frem. Slipp å fryse mens hytta varmes opp!
Varmepumper med innebygget wifi:
For varmepumper uten wifi, er det mulig å koble til en ekstra modul; nemlig tilleggsutstyret Wifi-styring. Da kan du koble den til nettet, og dermed styre den fra mobilen. Veldig praktisk!
Miljøvennlig og økonomisk oppvarming
En luft-luft varmepumpe utnytter energien fra uteluften og bruker mindre strøm på å varme opp boligen enn det en en vanlig elektrisk panelovn gjør. Dette gjør at varmepumpen egner seg veldig godt for hyttefolk som ønsker å ha en behagelig temperatur på hytta, samtidig som de sparer strøm og tar vare på miljøet.
Samtidig er det viktig at vi alle reduserer strømforbruket. Med en varmepumpe hjemme eller på hytta, bruker du mindre strøm uten at det går på bekostning av komforten – og du bidrar til at det blir nok strøm til alle.
Finn den beste løsningen for hytta
Er du usikker på hvilken varmepumpe som passer til akkurat din hytte? Vi har et landsdekkende forhandlernettverk som står klare for å hjelpe deg. De tilbyr gratis befaring og gir deg råd om modell, størrelse og plassering. Sammen vil dere finne den beste løsningen for akkurat din hytte.
Er du klar for en varm og komfortabel hytteopplevelse?
Fyll ut skjema, så blir du kontaktet innen kort tid!