Et eldre hus i et kaldt klima har andre oppvarmingsbehov enn et nyere hus.
Norges klima varierer fra milde vintre langs kysten til svært kalde temperaturer i innlandet og de nordligste områdene. Hvor i landet du bor har derfor mye å si for hvilken type varmepumpe du trenger for å dekke oppvarmingsbehovet i boligen din. Det gjelder også for hva slags type bolig du bor i. Det er stor forskjell på oppvarmingsbehovet i for eksempel en eldre enebolig og en moderne leilighet, uavhengig av klimasoner.
Store forskjeller mellom kyst og innland
Generelt kan man si at luft-luft varmepumper passer like godt i kystnære strøk som i innlandet. Men vi ser at mens vi selger flest av de mindre modellene langs kysten, som for eksempel Polar, selger vi flere av de største modellene i innlandet, som for eksempel Ask og Kontur. Grunnen er rett og slett fordi de største modellene har høyere effekt og fungerer bedre enn de mindre når temperaturen synker drastisk på vinterstid.
Den populære Toshiba Polar passer godt på steder der det er milde vintre.
Over 90 % av de 1,1 millioner varmepumpene som er installert i norske boliger er luft-luft varmepumper, altså varmepumper som omgjør uteluften til varm eller kjølig luft inne.
Av andre typer varmepumpeløsninger, ser vi at det selges en del luft-vann varmepumper langs kysten, men disse krever at du har et vannbårent anlegg inne, som for eksempel radiatorer.
I innlandet selges det også en del væske-vann varmepumper, også kjent som bergvarmepumper. Disse varmepumpene henter energi fra dypt nede i bakken eller fjell og gir en jevnere varme året rundt. Selv om væske-vann varmepumper er langt dyrere å installere, ettersom det må bores hull i berggrunnen for å finne energi du kan utnytte, har de lengre levetid og færre vedlikeholdsbehov. De gir deg også den beste energibesparelsen over tid.
Luft/vann- og væske/vann-varmepumper fra NIBE er dyrere å installere enn luft-luft varmepumper, men til gjengjeld er de mer kostnadseffektive.
Alle typer varmepumper reduserer energikostnadene
Ifølge Andreas Kvamme, som er regionsdirektør for region Øst i ABK Qviller, den norske importøren av Toshiba varmepumper, kan man spare rundt 50 % av energikostnadene med en luft-luft varmepumpe, sammenlignet med elektrisk oppvarming. Mens en luft-vann varmepumpe kan spare deg for 65 % av energikostnadene, kan en væske-vann varmepumpe spare deg for hele 80 %. Likevel er det altså luft-luft varmepumper det selges desidert mest av i landet. Mye av grunnen til det er selvfølgelig det økonomiske aspektet knyttet til installasjon.
Mens du som regel får en luft-luft varmepumpe for et sted mellom 18 000 og 30 000 kroner inkludert montering, må du ifølge Enova ut med alt fra 120 000 kroner og oppover for en væske-vann varmepumpe (ekstern lenke). I tillegg kommer kostnader i forbindelse med installasjon og boring.
En luft-vann varmepumpe kan koste et sted mellom 60 000 og 130 000 kroner (ekstern lenke), avhengig av hvor høy varmeeffekt den har. Her kommer også utgifter for selve installasjonen i tillegg.
Energibehovet i boligen avgjør
Det er også klimaforskjeller mellom ulike kystnære strøk, som for eksempel mellom Fredrikstad, Ålesund og Tromsø. Til syvende og sist er det derfor energibehovet i boligen din som avgjør hvilken type varmepumpe som vil optimalisere inneklimaet hjemme hos deg.
Tommelfingerregelen er altså at jo kaldere klimaet er, jo høyere effekt på varmepumpen trenger du. Det beste rådet er å ta kontakt med din lokale forhandler av varmepumper, som vil fortelle deg hvilken varmepumpe som dekker dine behov best. Trykk på knappen under og fyll ut skjema, så blir du kontaktet. Tilbudet er selvsagt helt uforpliktende.