Når slike "Best i test"-tester utføres, er det gjerne bare en sammenligning av SCOP-verdien på ulike varmepumpene som testen tar for seg. Og den varmepumpen med høyest SCOP blir kåret til “Best i test”.
– Er det viktigst å ha en høy SCOP, eller er det viktigst å ha en høy varmeeffekt? spør Morten Solsem, som er fagsjef for produkt og systemutvikling i ABK Qviller – den norske importøren av Toshiba varmepumper.
Han forklarer videre at SCOP, som står for Seasonal Coefficient of Performance, er forholdet mellom avgitt og tilført energi, sett over året. Hvis en varmepumpe for eksempel har en SCOP på 4, bruker den bare en fjerdedel strøm, mens en varmepumpe med en SCOP på 3 bruker en tredjedel, sammenlignet med å benytte elektriske panelovner til oppvarming.
– Dessuten er SCOP i forbindelse med energimerking av produkter basert på et standardisert europeisk klima og et varmebehov som produsenten selv får bestemme. I et kaldere nordisk klima vil SCOP-verdien, eller den teoretiske årsvarmefaktoren, være noe lavere, sier han.
– Har du et stort hus med dårlig isolering i et kaldt klima, vil den reelle årsvarmefaktoren være lavere enn SCOP-verdien.
Toppmodellen Kontur har høyest SCOP av alle våre varmepumper, og er fabrikktestet helt ned til -30 °C.
Mindre behov for tester
Tester av varmepumper var vanligere før, da alle de seriøse aktørene i markedet ville få testet varmepumpene sine for å for eksempel kunne si: “Vår har høyest varmeeffekt”, eller at man får bekreftet produsentens oppgitte ytelsesdata. Disse testene ble utført av en tredjepart i et laboratorium og gikk over flere dager. Rundt 2010 ble det imidlertid mer fokus på økodesign og energimerking av produkter, og behovet for uavhengige tester ble mindre.
Forhandlere har kunnskapen som skal til
På spørsmål om hva som er viktigst å tenke på når man vurderer å skaffe seg en varmepumpe, svarer Solsem raskt.
– Det aller viktigste er at den dekker mest mulig av behovet ditt, at den har stor nok kapasitet og klarer å holde boligen varm selv når det er kaldt ute. Har du en åpen planløsning slik at varmen fordeles godt til andre rom som trenger oppvarming, så er det gunstig. Ved ekstrem kulde vil alle typer varmepumper kunne slite. En varmepumpe avgir mindre og mindre varmeeffekt jo kaldere det er ute, og da vil det være behov for tilleggsvarme, forklarer han.
Han legger til at det også er viktig å kontakte en forhandler.
En autorisert forhandler hjelper deg å velge riktig varmepumpe og plassering av den, basert på boligens behov.
– Varmepumper har vært i markedet siden tidlig på 2000-tallet, og markedet har vokst seg stort. Forhandlere har på denne tiden opparbeidet seg mye kompetanse på valg av produkt, plassering og effekt, sier han.
– De vil gi deg gode råd om hvilken varmepumpe som passer best for ditt behov.
Varmepumper i forskjellige prisklasser
Solsem forteller videre at det er de japanske varmepumpene som dominerer på verdensbasis og nevner, i tillegg til Toshiba, merker som Mitsubishi, Daikin og Panasonic. De nest beste ligger litt bak med tanke på ytelser.
– Utviklingen av varmepumper har pågått i flere tiår og produktene har blitt veldig bra. De beste varmepumpene på markedet i dag fungerer like godt i innlandet som i kystnære strøk, sier han.
Du får varmepumper i ulike prisklasser. Selv om det selvfølgelig lønner seg å kjøpe kvalitet, er det ikke sikkert at du trenger en varmepumpe i toppsegmentet for å dekke behovet i boligen din. Det er her kompetansen til forhandlere kommer inn i bildet.